Экспертно

Український БПЛА Kronos загрожує підводним човнам та кораблям РФ

Читать на русском

Український БПЛА Kronos загрожує підводним човнам та кораблям РФ

Український БПЛА Kronos загрожує підводним човнам та кораблям РФ

Головний конструктор Kronos упевнений, що безпілотник можна буде використовувати для нападу на Чорноморський флот Росії.

Функціональний прототип підводного дрону Kronos дебютував на оборонній виставці в Абу-Дабі у березні 2023 року. Поки неясно, коли судно може бути готове до експлуатації, проте компанія-розробник Highland Systems заявила, що шести дронів достатньо для контролю Чорного моря, пише видання Newsweek.

Броньований підводний човен "Кронос", який українські конструктори розробляють на фірмі Highland Systems, що базується в ОАЕ, має форму, що нагадує літак-невидимку. Інженери стверджують, що Kronos може здійснювати повний розворот на 180 градусів на максимальній швидкості, що не під силу будь-якому підводному безпілотнику. Головний конструктор та засновник компанії Олександр Кузнєцов впевнений, що модернізоване судно можна буде використовувати для нападу на Чорноморський флот Росії.

Kronos призначений для швидкого занурення на глибину до 250 м, але може працювати і на мілководді. Судно здатне пробути під водою протягом 54 годин, або 18 годин у режимі роботи тільки від батареї. "Кронос" оснащений 6-ма торпедами Black Scorpion і має максимальну підводну швидкість 27 вузлів, що еквівалентно атомним підводним човнам США класу "Лос-Анджелес". Здатність субмарини швидко рухатися та маневрувати може суттєво утруднити її знищення у бою.

Очікується також, що Kronos коштуватиме значно дешевше за звичайні військові підводні човни, які коштують не менше сотень мільйонів доларів. Якщо безпілотник працюватиме належним чином, він стане реальною загрозою для традиційних підводних човнів.

"Його дизайн та функціональні можливості вже викликали дискусії про майбутнє морської війни, – йдеться у звіті SOFREP. – Акцент на маневреність, доступність та швидке розгортання може означати зрушення у бік більш динамічного підходу до підводного бою. Це може призвести до майбутнього, в якому невеликі і дуже маневрені судна, такі як Kronos, кинуть виклик домінуванню традиційних, більших підводних човнів.

Зараз Highland Systems також розробляє кілька броньованих наземних машин та амфібій, трикорпусну яхту. Крім того, компанія рекламує можливість переоснащення існуючих танків та бронетехніки шляхом заміни їхніх штатних двигунів на гібридно-електричне джерело живлення.