Экспертно

У ДПСУ повідомили про видачу дозволів на перебування у прикордонній смузі

Для перебування у 5-кілометровій зоні біля державного кордону, необхідно отримати документ від ДПСУ

Державна прикордонна служба розпочинає видачу документів, які дають право перебувати у прикордонній смузі завширшки п’ять кілометрів від лінії державного кордону, повідомляє пресслужба ДПСУ.

Прикордонники зазначили, що днями набув чинності наказ, яким регламентують видачу документу, що дає право на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу. Для перебування 5-кілометровій зоні біля державного кордону, необхідно отримати дозвіл від ДПСУ.

«Орган Державної прикордонної служби не пізніше десяти робочих днів з дня надходження звернення, приймає рішення про надання дозволу, про відмову в наданні дозволу або про визнання наданого дозволу недійсним», – вказано у повідомлення.

Також прикордонна служба назвала категорію осіб, яким такі дозволи отримувати не потрібно:

  • особам, які в’їжджають у прикордонну смугу з метою перетину; державного кордону в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон;
  • водіям вантажних автомобілів та супроводжуючим їх особам, які в’їжджають у прикордонну смугу з метою здійснення мультимодального перевезення;
  • особам, рух яких починається та закінчується за межами прикордонної смуги, що рухаються автомобільним транспортом автомобільними дорогами загального користування державного значення, залізничним транспортом залізничними шляхами сполучення, частина яких проходить по ділянках місцевості, де встановлено прикордонну смугу, без виконання зупинок, виходу на залізничних станціях у прикордонній смузі.

Зазначається, що в адміністрації Держприкордонслужби триває робота щодо створення єдиного обліку осіб, які отримали відповідні дозволи, щоб кожен інспектор за допомогою службового планшета міг швидко перевірити дійсність документа та ідентифікувати особу.

Раніше в Україні встановили спеціальний прикордонний режим, який передбачає, що для перебування в прикордонній смузі (5 км від лінії державного кордону) потрібно мати спеціальний дозвіл органу.

У грудні 2023 року Кабінет міністрів України ухвалив зміни до постанови «Про прикордонний режим», які регулюють підстави перебування в прикордонних смугах. Рішення визначає порядок видачі дозволів на вʼїзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск до прикордонної смуги.

Форум