Экспертно

Медики з’ясували, як чищення зубів перед сном впливає на здоров’я серця

У недавньому дослідженні, оприлюдненому в Scientific Reports, дослідники визначили, чи збільшує частота чищення зубів ризик серцево-судинних захворювань (ССЗ) у пацієнтів у віці 20 років і більше.

Дослідження, проведені в Японії, показали, що відмова від чищення зубів перед сном може збільшити ризик серцевих захворювань.

Дослідження було зосереджено на зв’язку між чищенням зубів та ризиком серцевих захворювань. a>

У рамках дослідження було відібрано 1675 пацієнтів з числа госпіталізованих до університетської лікарні Осаки в Японії в період з 2013 по 2016 рік.

Учасники були поділені на чотири групи: ті, хто чистив зуби двічі на день вранці та ввечері, ті, хто чистив зуби тільки вночі, ті, хто чистив зуби лише вранці, і ті, хто взагалі не чистив зуби.

Дослідники також враховували вік, стать та історію куріння учасників. Крім того, медичні записи учасників були ретроспективно проаналізовані чотирма незалежними дослідниками.

Дослідження було зосереджено на серцево-судинних захворюваннях, таких як серцева недостатність, порушення серцевого ритму, серцевий напад, біль у грудях, захворювання серцевого клапана і аорти, що вимагають хірургічного втручання.

Ті, хто чистив зуби двічі на день, і ті, хто чистив зуби тільки вночі, мали значно вищі (оціночні) показники виживання від серцево-судинних захворювань, ніж ті, хто не чистив зуби взагалі.