Экспертно

Євросоюз наблизився до продовження торговельних пільг для України, але з обмеженнями

єс,євросоюз,євроінтеграція

Європейська парламент та Рада ЄС 20 березня досягли попередньої згоди про продовження заходів з лібералізації торгівлі для України. Утім, вони передбачатимуть нові обмеження та запобіжники через занепокоєння деяких країн Євросоюзу.

Про це повідомила пресслужба парламенту 20 березня, передає "Європейська правда".

За домовленістю тимчасове призупинення ввізних мит та квот на український сільськогосподарський експорт до ЄС буде продовжено ще на один рік, до 5 червня 2025 року.

Відповідно до рішення, Єврокомісія зможе вжити швидких дій та запровадити будь-які необхідні заходи, якщо український імпорт спричинить значні порушення на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн-членів ЄС.

Регламент також передбачає екстрене гальмо для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів, а саме м’яса птиці, яєць та цукру.

Депутати Європарламенту домоглися розширення цього списку, включивши овес, кукурудзу, крупи та мед.

Вони також домоглися від Єврокомісії твердих зобов’язань вжити заходів у разі різкого зростання імпорту пшениці з України.

Базовим періодом для активації екстреного гальма будуть 2022 та 2023 роки, а це означає, що якщо імпорт цих продуктів перевищить середні обсяги за ці два роки, тарифи будуть запроваджені знову.

Переговірники від Європарламенту також запевнили, що Єврокомісія діятиме швидше – протягом 14 днів замість 21 – у разі досягнення тригерних рівнів для автоматичних захисних заходів.

Тепер і Європарламент, і Рада ЄС повинні будуть дати остаточне "зелене світло" цій домовленості.

Нинішній пільговий режим з Україною спливає 5 червня 2024 року. Нові правила мають набути чинності одразу після закінчення цього терміну.

Хто вимагає обмежень на імпорт аграрної продукції з України?

Раніше міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини у спільному листі до Європейської комісії вимагали відновити дію імпортних мит на українське зерно.

Єврокомісія це прохання відхилила, тому Польща запропонувала запровадити новий захисний механізм на рівні ЄС, який передбачає застосування регіональних обмежень на імпорт певних видів сільгосптоварів з України.

При цьому міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський заявляв, що новий уряд країни не скасовуватиме заборону на імпорт низки аграрних товарів з України, ембарго на їх ввезення до Польщі буде безстроковим. Водночас влада країни визнає, що це рішення порушує правила ЄС і намагатиметься його юридично адаптувати до них.

Автор: Юлiя Недашківська