Экспертно

У Запоріжжі солдату ЗСУ дали 15 років за вбивство командира

Читать на русском

У Запоріжжі солдату ЗСУ дали 15 років за вбивство командира

У Запоріжжі солдату ЗСУ дали 15 років за вбивство командира

У Запоріжжі солдату ЗСУ Андрію Прожижко дали 15 років позбавлення волі за вбивство офіцера.

Про це редакція 368.media дізналася з вироку Шевченківського райсуду за ч.5 ст.404 КК.

Чоловік проходив військову службу за контрактом на посаді номера обслуги гармати протитанкового артилерійського дивізіону військової частини. Згідно з наказом командира бригади від 29 жовтня 2022 року військовослужбовці батареї, де служив обвинувачений, мали здати особисту зброю та боєприпаси. Прожижко наказ проігнорував та не виконав.

21 листопада, перебуваючи в пункті тимчасової дислокації, розташованому в Преображенській територіальній громаді, старший лейтенант повідомив солдату про необхідність виконання наказу про здачу особистої зброї та боєприпасів.

Після цього офіцер, з метою забезпечення виконання наказу, взяв двома руками автомат АКС-74, який перебував на ремені спереду, в районі грудної клітини солдата.

Прожижко, не бажаючи здавати закріплену за ним зброю, вчинив опір. Він різким рухом вихопив автомат та здійснив не менше 11 пострілів в старшого лейтенанта. Останній отримав поранення, небезпечні для життя. Він помер на місці.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений Прожижко вину у вчиненні інкримінованого йому злочину не визнав, пояснивши, що не оспорює настання смерті потерпілого внаслідок його дій, але не вважає, що ці дії підпадають під ознаки кримінального караного діяння

Восени 2022 року до відома підрозділу був доведений наказ про здачу зброї та боєприпасів у зв’язку з розформуванням підрозділу. Прожижко особисту зброю автомат та патрони віддавати відмовився, про що повідомив офіцера та доповів керівництву, мотивуючи тим, що має намір після розформування залишитись проходити військову службу в цій частині, їх підрозділ перебуває в зоні бойових дій, а тому особиста зброя, відповідно до діючого законодавства, не підлягає здачі.

До обіднього часу в день, коли сталася подія, він здав техніку та гранати. В післяобідній час до нього знову підійшов старший лейтенант і став вимагати здати зброю, між ними виникла суперечка, яка завершилась тим, що обвинувачений вигнав офіцера.

Приблизно через годину останній повернувся разом з іншими військовослужбовцями у кількості 6 осіб. Потерпілий знову в образливій формі почав вимагати здати зброю. Автомат в цей час знаходився в руках обвинуваченого на ремені через плече. Коли Прожижко відмовився віддати зброю, офіцер схопив автомат двома руками за ствольну частину і намагався його забрати. В процесі штовханини обвинувачений випадково нажав на спусковий гачок автомата, який не був на запобіжнику, в результаті чого відбулася черга пострілів.

Але суд встав на бік обвинувачення, тому що свідки показали, що у діях чоловіка був злочинний умисел. Прожижко засудили до 15 років позбавлення волі. Строк відбування покарання будуть обчислювати з моменту фактичного затримання, тобто з 21 листопада 2022 року.