Экспертно

Режисер "20 днів у Маріуполі" Мстислав Чернов, якому аплодував Голлівуд, привіз перший "Оскар" до України

Читать на русском

Режисер

Режисер "20 днів у Маріуполі" Мстислав Чернов, якому аплодував Голлівуд, привіз перший "Оскар" до України

Режисер документальної стрічки "20 днів у Маріуполі" Мстислав Чернов привіз Оскар до України. На початку березня 2024 року команда вітчизняних журналістів, за підтримки іноземних колег, були удостоєні поважної нагороди.

19 квітня на сторінці Артхаус Трафік у Х (Twitter) з’явилося фото Чернова на Центральному залізничному вокзалі Києва. Режисер позує на фоні колій та синіх вагонів Укрзалізниці, тримаючи у руках статуетку золотого кольору.

Режисер  ekikdiqrqidqtant

Окрім того, у стінах вокзалу відбулася пресконференція із творцями кінокартини, що стало першою зустріччю з командою в Україні." Коли люди потребують надії, такі моменти, як "Оскар", дають сил. Вони дають сил нам, військовим, лікарям, не здаватися", – наголосив Чернов.

Режисер

Журналісти згадали захисників, завдяки яким вдалося створити фільм: бійці 73-го центру ССО допомогли вибратися з оточеної росіянами маріупольської лікарні. Фотожурналіст Євген Малолєтка поділився також історією про те, як зняті матеріали дали змогу багатьом маріупольцям поза містом знайти своїх рідних: "Люди просили: "Зніміть нас". Вони не сподівалися, що щось зміниться, що війська НАТО прийдуть і прорвуть цю блокаду. Для людей важливо знати, що їх чують".

Режисер

Творці фільму зауважили, що хоча вони і показали світові трагедію, але їхня місія не завершена: варто не припиняти говорити про Маріуполь. Українці розповіли, що чимало іноземців після перегляду стрічки були вражені подіями, бо раніше навіть не знали про подібне або ж вважали новини фейками.

Режисер