Экспертно

Воїни, які працюють на шведській САУ Archer, розповіли як знищують «жирні» цілі

Читать на русском

Воїни, які працюють на шведській САУ Archer, розповіли як знищують «жирні» цілі

Воїни, які працюють на шведській САУ Archer, розповіли як знищують «жирні» цілі

На озброєнні ЗСУ всього 8 САУ Archer. Швеція передала їх Україні восени минулого року.

Про це йдеться у відео "Українського свідка".

Archer величезна за розміром. Тільки колеса можуть бути завбільшки з людський зріст. Барабан установки включає 21 снаряд, який машина випускає за 3 хвилини. Дальність стрільби – до 60 кілометрів, призначення Archer – контрбатарейна боротьба, знищення "жирних" цілей, як-от ворожі артилерійські установки.

Воїни, які вчилися керувати цією установкою протягом кількох місяців у Швеції, розповіли про її особливості.

Командир із позивним "Ганс" сказав: Archer на клас вищий за інші західні зразки, а також за вітчизняну САУ "Богдана". Ця установка повністю автоматизована. Робота екіпажу полягає у тому, щоб її зарядити, але й заряд у неї автоматизований: снаряди подає лапа, а наша задача — контролювати ці процеси. Під час роботи ми увесь час знаходимось у машині, ціль вказуємо на ходу".

Ще одна особливість цієї САУ у тому, що вона може уражати одну ціль кількома снарядами, які рухаються різною траєкторією. "Ми заряджаємо 3-4 снаряди і вони дістаються цілі одночасно, – розповідає командир. – А ще – ми можемо запрограмувати машину так, щоб вона уражала кілька різних цілей послідовно: натиснули на кнопку, а гармата сама відпрацьовує по одній цілі та наводиться на іншу".

Оператор озброєння "Ворон" зазначив, що перевагою "Арчерів" є їхня мобільність: "Швидко відпрацював – швидко пішов. Причепні САУ – це теж добре, але вони стаціонарні. А мобільність – це життя".