Экспертно

Прокуратура США "прагне крові" засновника Binance

Читать на русском

Прокуратура США

Прокуратура США " прагне крові" засновника Binance

Криптобіржа не відреагувала на транзакції терористичних угруповань.

Засновник найбільшої у світі криптовалютної біржі Binancе Чанпен Чжао має відсидіти 36 місяців у в’язниці після визнання себе винним у порушенні законів боротьби з відмиванням грошей, повідомила прокуратура США в судовому документі, пише Forbes з посиланням на Reuters.

Очікується, що Чжао буде винесено вирок 30 квітня у Сіетлі. Засновник пішов з поста керівника Binance у листопаді минулого року, коли він і біржа зізналися у порушеннях, а фірма погодилася на виплату $4,32 млрд.

«Зважаючи на масштаби умисного порушення Чжао законодавства США та його наслідків, виправдано покарання у вигляді позбавлення волі на строк 36 місяців», – заявили американські прокурори в окружному суді західного округу Вашингтона.

Зазначається, що норми винесення вироків передбачають максимальний термін ув’язнення 18 місяців для Чжао, який погодився не подавати апеляцію. Він був звільнений у Сполучених Штатах під заставу $175 млн.

Сторона звинувачення заявляла, що Binance не повідомила більш ніж 100 000 підозрілих транзакцій з певними терористичними угрупованнями, включаючи ХАМАС, Аль-Каїду та ІДІЛ.

Прокурори заявили, що платформа Binance також підтримує продаж матеріалів про сексуальне насильство над дітьми та є отримувачем великої кількості доходів від програм-вимагачів.

Раніше біржа стала об’єктом низки дій із боку регулюючих органів США, які намагаються контролювати галузь. 5 червня минулого року Комісія з цінних паперів та бірж США (SEC) подала до суду на криптобіржу Binance та її голову Чанпена Чжао через порушення правил торгівлі цінними паперами. SEC заявляла, що визнає токен BNB, як і стейблкоїн BUSD, що носить брендинг біржі, цінними паперами. Випуск BUSD заборонено американськими регуляторами.

Наприкінці листопада CFTC, Мінфін та Мін’юст США оштрафували Binance на рекордні $4,3 млрд. Після багаторічного розслідування регуляторів Чжао визнав себе винним у порушенні правил боротьби з відмиванням грошей та пособництві обходу санкцій. Сам він після цього залишив посаду голови як самої Binance, так і окремого підрозділу для американського ринку – Binance.US. Покарання Binance включало кримінальний штраф у розмірі $1,81 млрд та відшкодування $2,51 млрд.