Экспертно

Солдата, який попався пʼяним і покинув місце служби, отримав 5 років увʼязнення

Снігурівський районний суд Миколаївської області визнав військовослужбовця винним у самовільному залишенні місця служби .

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 20 березня.

У квітні 2022-го чоловіка призначили гранатометником підрозділу військової частини. У звʼязку із бойовиими діями солдати танкового батальйону цієї військової частини були виведені із постійного місця дислокації до тимчасового місця дислокації на території Баштанського району Миколаївщини, у тому числі і обвинувачений.

12 вересня 2022-го при перевірці особового складу солдата виявили з ознаками алкогольного спʼяніння. Для перевірки на стан алкогольного спʼяніння військовослужбовця направили до медичного закладу і після клінічних досліджень солдат до місця служби не повернувся.

Чоловік порушив статут внутрішньої служби Збройних Сил України, бо в умовах воєнного стану, після завершення строку лікування, не зʼявився вчасно на службу без поважних причин.

Тільки 26 лютого 2023-го солдат добровільно прибув до тимчасового місця дислокації військової частини та повідомив про себе як ухилянта.

У судовому засіданні чоловік вину визнав. Розповів, що після медогляду він покинув лікувальний заклад і залишився у Миколаєві замість повернутися до свого підрозділу. Сказав, що від військової служби не відмовляється. У вчиненому кається.

Обвинуваченому 49 років, за місцем військової служби він характеризується негативно, неодружений, утриманців немає, раніше не судимий.

Помʼякшує покарання зʼявлення із зізнанням, щире каяття і активне сприяння розкриттю злочину.

Призначаючи покарання, суд врахував позицію Верховного суду, що злочини проти порядку військової служби в умовах воєнного стану мають підвищену суспільну небезпеку.

Чоловіка засудили до 5 років позбавлення волі.