Экспертно

Фінська влада може відібрати головну арену Гельсінкі у підсанкційних друзів Путіна

арена,гельсінкі

Міська рада Гельсінкі вирішила викупити спортивно-концертний комплекс Helsinki Hall, яким володіють російські бізнесмени, друзі президента РФ Владіміра Путіна Геннадій Тимченко та Роман Ротенберг.

Про це повідомляє Yle, передає The Moscow Times.

Спортивна арена Helsinki Hall, колишня Hartwall Arena, стоїть порожньою з початку російського вторгнення в Україну.

Власники арени, Аркадій та Борис Ротенберги, а також Геннадій Тимченко перебувають у списку санкцій ЄС. Також під санкціями США перебувають син Бориса Ротенберга Роман та бізнесмен Кай Паананен, які ухвалюють рішення в раді директорів фонду, який управляє ареною.

За словами заступника мера Гельсінкі Пааво Архінмякі, якщо власники добровільно не погодяться на продаж арени, не пізніше початку червня влада міста запустить процес експропріації і переведе Helsinki Hall у держвласність.

Влада Гельсінкі зараз з’ясовує, чи можлива експропріація відповідно до чинного законодавства, чи потрібно його змінювати.

При цьому влада не планує володіти ареною постійно – її збираються повернути в експлуатацію, а потім продати новим власникам.

Формально замороженою є не сама арена, а акції власників, які включені до списків санкцій. Санкції заважають використовувати стадіон, наприклад, для концертів, оскільки в разі оренди доведеться переказувати гроші на рахунки підсанкційних осіб.

Автор: Галина Ялівець