Экспертно

Мінсільгосп Польщі вирішив не забороняти транзит агропродукції з України

пункт,кордон,польща,пропуску

Міністерство сільського господарства Польщі не зверталося до уряду з проханням зупинити транзит української сільгосппродукції.

Про це йдеться в повідомленні міністерства за результатами зустрічі міністра Чеслава Секерського з представниками фермерів уночі 3 квітня, передає LIGA.net.

"З огляду на те, що українська сторона заявила, що транзит її сільгосппродукції через Польщу буде обмежений до мінімуму з квітня до червня цього року, Міністерство сільського господарства не зверталося з проханням про припинення транзиту української сільськогосподарської продукції через територію Польщі", – повідомило відомство.

Підписані в Ясьонці домовленості між протестувальниками та урядом значною мірою реалізовані, вважають у міністерстві.

Домовленість із фермерами

Зокрема, триває процес затвердження ухвалених правил надання допомоги виробникам зернових (субсидій на зернові), а також збереження податків на рівні 2023 року.

Зберігається ембарго на імпорт з України зернових, кукурудзи, ріпака, соняшнику, борошна, висівок, шроту та макухи.

Щодо "зеленої угоди", то після протестів Єврокомісія відмовилася від багатьох її пунктів, то ж фермери "мають визнати її задовільною".

Протестувальники звинувачують уряд у невиконанні домовленостей у Ясьонці й після невдалих перемовин із керівництвом Міністерства сільського господарства хочуть зустрічі з прем’єром, пише RMF24.

Транзит української агропродукції

Раніше повідомлялося, що польська влада домовилася з фермерами про дотації на тонну зерна та тимчасове закриття кордону з Україною з 1 квітня для транзиту деяких сільськогосподарських продуктів.

Уперше заборона на імпорт пшениці, ячменю, ріпаку та насіння соняшнику з України була введена Польщею, Угорщиною, Словаччиною, Румунією та Болгарією 2 травня 2023 року на період до 5 червня, а потім її було продовжено до 15 вересня після серії протестів на кордоні з його блокуванням.

ЄС з 15 вересня скасував цю заборону після того, як Україна пообіцяла вжити заходів щодо посилення контролю за експортом до сусідніх країн і згодом запровадила відповідне ліцензування.

Проте того самого дня Польща, Угорщина і Словаччина ввели односторонні заборони на імпорт українських агротоварів. Окрім пшениці, ріпаку, соняшнику і кукурудзи Польща заборонила ввезення круп і борошна, а Угорщина розширила список до 25 позицій.

Автор: Галина Ялівець