Экспертно

Німецькі компанії допомагають окупантам з будівництвом у Маріуполі,

knauf

Журналісти телеканалу ARD провели розслідування та виявили, що німецькі компанії допомагають окупаційному режиму Росії у будівництві в Маріуполі.

Як пише Tagesschau, розслідувачі отримали свідчення й докази у вигляді фотографій та відео, що компанії Knauf та WKB Systems будують об’єкти у приазовському місті, передає ЄП.

Зокрема, в їхньому розпорядженні опинилися знімки будівельного майданчика з мішками Knauf, офіційний дилер якої публічно рекламує, що він побудував проєкт житлового будинку зі своїх будівельних матеріалів за дорученням Міністерства оборони Росії.

Knauf є лідером у виробництві гіпсу і вже давно має бізнес у Росії. Засновник компанії Ніколаус Кнауф понад 20 років був почесним консулом РФ. Він зберіг цю посаду й після анексії Криму, а в 2018 році все ще називав подальші санкції проти РФ "жахливими". За його словами, в Росії все ще працює чотири тисячі співробітників Knauf, а компанія генерує мільярдні прибутки.

Крім того, журналісти виявили на численних будівельних майданчиках бетонні блоки, загорнуті в зелену плівку, на якій є напис WKB Systems GmbH. Компанія, серед іншого, обладнує заводи з виробництва бетонних блоків.

Основним акціонером компанії є російський олігарх Віктор Бударін, який використовував свою німецьку компанію як постачальника для будівельної галузі в Росії. Проти нього не запроваджені санкції.

Митні дані, з якими ознайомилися журналісти, показують, що WKB Systems протягом кількох років постачала цілі установки для заводів з виробництва газобетонних блоків одній з російських компаній Бударіна – очевидно, тій самій, чию продукцію РФ використовує в Маріуполі.

Як повідомлялося, у листопаді 2023 року НАЗК внесло до переліку міжнародних спонсорів тероризму німецького виробника будівельних матеріалів Knauf.

Ще у жовтні 2022 року німецькі ЗМІ акцентували увагу на тому, що компанія Knauf підтримує мобілізацію своїх співробітників до лав збройних сил РФ. Йшлося про те, що російські керівники заводу Knauf у підмосковному Красногорську погоджували з владою списки тих, хто дуже потрібен на виробництві, а кого можна відправити на війну. Частину тих, хто одержав повістку, начебто, навіть вивозили до військкоматів у фірмовому мікроавтобусі компанії.

Автор: Юлiя Недашківська