Экспертно

Екснардеп вкрав 9,7 тисяч тон нафтопродуктів з нафтобази у Василькові

Екснардеп вкрав 9,7 тисяч тон нафтопродуктів з нафтобази у Василькові

Екснардеп, голова Національної асоціації підприємств оборонної промисловості Сергій Пашинський може опинитися за ґратами

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Главком".

12 лютого екснардеп повідомив у соцмережі про обшуки у власному помешканні. Причина – кримінальна справа десятирічної давнини – про конфіскацію "нафтопродуктів Курченка". Ця справа розпочалась 10 років тому – відразу після втечі президента Віктора Януковича та його команди. Тоді слідче управління міліції в Одеській області відкрило кримінальне провадження за фактами неправомірних дій службових осіб групи компаній "Східноєвропейська паливно-енергетична компанія" (СЄПЕК), яка належала олігарху Сергію Курченку.

Суд арештував 66,9 тис. т нафтопродуктів СЄПЕК, що зберігались на Одеському нафтопереробному заводі, яким володів Курченко. Під арештами опинилися ще 9,7 тис. т і 9,6 тис. т нафтопродуктів цієї ж компанії, які базувалися на Херсонському нафтоперевальному комплексі і на нафтобазі ТОВ "Восток" у Василькові Київської області, відповідно.

Процес з арештованим паливом просувався дуже динамічно. Буквально до кінця вересня 2014 року суд за наполяганням слідчого зняв арешти з майже 20 тис. т пального Курченка, яке було на базах у Херсоні та Василькові, та передав їх ДП «Укртранснафтопродукт» не на зберігання, а під реалізацію. Нафтопродукти мали продаватися через товарну біржу або аукціон. Насправді пальне пішло в одні руки за заниженими ринковими цінами.

Іще через деякий час за допомогою негласних слідчих (розшукових) дій правоохоронці зафіксували майже "явку з повинною". Голос схожий на голос Пашинського повідомляє бізнесмену-співорганізатору схеми про арешти рахунків його компаній і нафтопродуктів. "Это п*здец конечно! И украл ты всего-то навсего 403 млн грн", – констатує поважний співрозмовник бізнесмена-організатора схеми.

У 2016 році Сергій Пашинський потрапив у черговий скандал: вистрілив в людину з особистої нагородної зброї через конфлікт на дорозі, поранив чоловіка у ногу. Генпрокуратура закрила цю кримінальну справу. Але згодом ДБР висунуло обвинувачення нардепу у заподіянні тяжких тілесних ушкоджень, і він таки провів кілька місяців у СІЗО, потім опинився під домашнім арештом. Справа дійшла до суду, але у 2021 році її було закрито: потерпілий відмовився від позовних вимог, отримавши 1,5 млн.₴

Наразі ця справа повторно розглядається Васильківським міськрайонним судом Київської області, найближче засідання призначено на 15 лютого.

А тепер Пашинському, його бізнес-партнеру та чотирьом спільникам оголосили підозру у створенні злочинної організації (ч. 1 статті 255 Кримінального кодексу) і привласненні чужого майна (ч. 5 статті 191 Кримінального кодексу).