Экспертно

Лубінець вимагає розслідувати діяльність Російського Червоного Хреста

Лубінець вимагає на час проведення розслідування призупинити членство та участь РЧХ у Міжнародній федерації Червоного Хреста

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець вимагає розслідування діяльності Російського Червоного Хреста (РЧХ) за порушення принципу нейтральності, повідомив він у телеграм-каналі 15 березня.

«Нещодавно в мережі з’явилася інформація, що президент Російського Червоного Хреста (РЧХ) має відношення до пропутінської «патріотичної» організації, а працівники РЧХ розповідають про неможливість миру з «українськими нацистами», – йдеться у повідомленні.

Лубінець також звернув увагу на інформацію, що РЧХ бере учать у військових зборах та навчаннях для дітей, де поширюється ідеологія продовження війни проти України.

«Ймовірно йдеться і про те, що РФ має за мету, щоб на ТОТ України працювали нові організації РЧХ, які фінансуватимуться з Росії», – зауважив омбудсман.

Уповноважений з прав людини повідомив, що надіслав листа до Міжнародної федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця з вимогами, щоб:

  • такі дії були публічно засуджені;
  • було проведене прозоре розслідування дій Російського Червоного Хреста;
  • на час проведення розслідування було призупинене членство та участь РЧХ у співтоваристві;
  • у разі, якщо розслідування підтвердить наявні дані, необхідно вимагати, щоб організацію виключили з федерації.

На офіційній сторінці Міжнародної федерації Червоного Хреста немає коментарів щодо цієї інформації.

Напередодні видання «VSquare» оприлюднило розслідування про те, що російський Червоний Хрест регулярно співпрацює з патріотичними військовими таборами Росії, а у січні 2024 року голова російського Червоного Хреста Павло Савчук підписав угоду про співпрацю з дитячим табором «Артек» у тимчасово окупованому Криму. Проти директора табору Костянтина Федоренка ЄС та США наклали санкції через депортацію українських дітей.

Раніше російське видання «Медуза», яке бере участь у міжнародному журналістському проєкті Kremlin Leaks, повідомило, що Росія окремо з федерального бюджету фінансує «Російський Червоний Хрест», а співробітники цієї організації могли знущатися з українських військовополонених у російських колоніях, розміщених у тому числі й на окупованих територіях України.

Тоді директорка регіонального управління оперативної діяльності МКЧХ у Європі та Центральній Азії Аріана Бауер запевнила, що на українських територіях «немає співробітників Російського Червоного Хреста».

Міжнародний рух Червоного Хреста та Червоного Півмісяця – це найбільше у світі гуманітарне обʼєднання, покликане допомагати людям, у тому числі під час воєн. До нього входять Міжнародний Комітет Червоного Хреста та національні товариства у 192 країнах світу. Одне з них – Російський Червоний Хрест.

2023 року Російський Червоний Хрест отримав від Міжнародного комітету Червоного Хреста п’ять мільйонів швейцарських франків (це 210 мільйонів гривень). При цьому Російський Червоний Хрест також отримує гроші з російського бюджету та практично відкрито підтримує агресію проти України.

Форум