Экспертно

Росія: суд відмовив матері Навального у позові до колонії, де він помер

Як повідомив соратник опозиціонера Іван Жданов, суд у Лабитнангі вирішив, що права Людмили Навальної ніяк не були порушені співробітниками колонії в Харпі, де помер її син

У Росії суд відмовив матері померлого в колонії опозиціонера Олексія Навального в позові про неналежну медичну допомогу її синові. Про це 21 березня повідомив соратник Навального Іван Жданов.

За його словами, суд у місті Лабитнангі вирішив, що права Людмили Навальної ніяк не були порушені співробітниками колонії в Харпі, де помер її син, а позивачем у справі міг виступати лише сам Олексій Навальний.

«Олексій багато разів подавав позови про ненадання медичної допомоги до колоній. У позовах відмовляли. Тепер його вбили, в позові відмовляють його рідним зі знущальними формулюваннями», – заявив Жданов.

Олексій Навальний помер 16 лютого у колонії особливого режиму в заполярному селищі Харп. Соратники Навального вважають, що його вбили, і звинувачують у його смерті президента Росії Володимира Путіна. Російські тюремники стверджували, що Навальний помер із природних причин: нібито йому раптово стало зле, а реанімаційні заходи до успіху не привели. Точний діагноз при цьому – невідомий. Також невідомі подробиці позовної заяви, яку подавала мати Навального.

Раніше рідні Олексія Навального подали заяву про відкриття кримінальної справи за статтею про наругу над тілом померлого, – у зв’язку з тим, що тіло Навального, порушуючи встановлені в законі терміни, довго не передавали його матері. Зрештою його віддали, поховали політика у Москві лише 1 березня. Про долю цієї заяви наразі невідомо.

Форум