Экспертно

Морпіха ЗСУ засудили до 5 років в’язниці за відмову форсувати Дніпро, – ЗМІ

Читать на русском Read in English

Морпіха ЗСУ засудили до 5 років в’язниці за відмову форсувати Дніпро, – ЗМІ

Морпіха ЗСУ засудили до 5 років в’язниці за відмову форсувати Дніпро, – ЗМІ

Судово-юридична газета, з посиланням на рішення суду в реєстрі, повідомляє, що українського морпіха засудили до 5 років в’язниці за відмову форсувати Дніпро для закріплення у Кринках Херсонської області.

Уродженець Івано-Франківської області Юрій М. проходив службу по мобілізації на посаді стрільця-оператора однієї з бригад морської піхоти. 5 листопада 2023 року командир роти на шикуванні довів до підрозділу бойовий наказ – форсувати Дніпро у Херсонській області та закріпитися у Кринках, зайнявши там перехрестя доріг.

Шикування він знімав на мобільний телефон. Можливо, розуміючи, що хтось відмовиться від виконання наказу.

Юрій публічно заявив про незгоду з наказом та відмовився виконувати його. Незабаром на нього порушили справу за непокору, вчинену в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці. 11 грудня його було затримано.

На судовому засіданні чоловік вину не визнав. Він розповів, що раніше під час бойових дій отримав контузію, про що повідомив командирам та просив дозволити пройти йому ВЛК. Проте медкомісія не звернула уваги на його скарги та винесла рішення, що він цілком придатний.

Також Юрій повідомив, що у нього на утриманні дитина з інвалідністю та літня бабуся.

Інші військовослужбовці роти розповіли, що чоловік відмовився виконати наказ, оскільки злякався та взагалі боїться води, а на стан здоров’я чи поганий психологічний стан не скаржився. А також сказали, що відмова Юрія негативно вплинула на психологічний клімат у підрозділі.

Суд ухвалив, що наказ не мав «явно злочинного змісту, у зв’язку з чим підлягав беззастережному та неухильному виконанню з боку останнього». Тому Юрія визнали винним та засудили до позбавлення волі на 5 років.