Экспертно

Справу щодо обвинувачення політтехнолога Петрова вже 5 років не передають до суду

Справу щодо обвинувачення політтехнолога та власника ТОВ «Люмпен продакшн» Володимира Петрова, котрий причетний до скандального каналу «Джокер» у Telegram, вже декілька років не передають до суду. Про це редакція 368.media дізналася з матеріалів кримінального провадження №42018000000002771, котре розслідує СБУ.

На початку листопада 2018 року Петров-Lumpen вирішив надати розголосу секс-скандалу, коли студентка Київського політехнічного інституту Наталя Бурейко звинуватила заступника начальника одного з відділів Національної поліції та чоловіка заступника голови ДБР Олександра Варченка (вже колишнього) у домаганнях у додатку для знайомств Tinder та погрозах. На наступний день дівчина видалила всі повідомлення про це і оприлюднила пост із вибаченнями, але цього вистачило Петрову, аби роздмухати з цього «пожежу».

Бурейко та Варченко

Через три тижні по підозрі в організації спроби дискредитації службових осіб правоохоронних органів Петрова та двох його друзів — Олександра Барабошка і Володимира Коваля — затримали. Петров і Коваль отримали домашній арешт, а Барабошко — утримання в СІЗО. Тодішній головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявляв, що Петров та його компаньої отримували доступ до конфіденційної інформації з закритих баз даних Управління державної охорони. Технічним замовником витоку інформації Матіос назвав Петрова.

«Купують у правоохоронців трафік вашого телефону, роблять аналіз з’єднань, розуміють коло спілкування…», — пояснював механіку дій трійці прокурор.

Матіос тоді розповідав, що виконавці та організатори секс-скандалу отримали близько 10 тис. доларів. Він зазначив, що безпосередньо «жертва сексуальних домагань» студентка Наталія Бурейко так і не здобула обіцяного гонорару – 1,5 тис. гривень. Під час обшуків у Петрова вилучили 230 тис. доларів. Матіос також повідомив, що за тодішній рік Петров «накреативив» і купив собі новий Porsche Panamera, а своїй дружині – Porsche Cayenne.

“Достатньо рентабельна робота – лайнометання, коли за це немає відповідальності. Ніхто не підписувався. Використовували дівчинку, яка зовсім не розуміла, навіщо вона продає свій особистий обліковий запис. Підлість, яка прихована за монітором комп’ютера, яка не є ідентифікованою, погана. Хочеш боротися, хочеш креативити – ставай уперед. Ви ж свої статті підписуєте», – наголосив він.

Матіос тоді заявляв, що розслідування цього кримінального провадження буде завершено через 1 місяць. Але справа досі не у суді, хоча її почали у 2018 році.

У рамках справи Петров Володимир Володимирович підозрюється у скоєнні наступних злочинів:

  • порушення таємниці листування та розмов (ч. 2 ст. 163 КК)
  • порушення недоторканності особистого життя (ч. 1,2 ст. 182 КК)
  • незаконне поводження зі зброєю (ч. 1 ст. 263 КК)
  • втручання у діяльність правоохоронця (ч. 1 ст. 343 КК)
  • завідомо неправдиве повідомлення про злочин (ч. 2 ст. 383 КК).

Справа знаходиться на стадії досудового розслідування. І хоч правоохоронці стверджують, що повністю мають доказову базу, готові доводити його провину і передати обвинувальний акт до суду, але все одно не роблять цього. Вважається, що Петров — людина від влади Зеленського, тому слідство намагається знайти якусь нову інформацію проти Петрова, аби Офіс президента не захищав його.

Додамо, що з провадження № 42018000000002771 виокремили справу № 22019101110000099 від 25 червня 2019 року стосовно Дубаса Сергія Дмитровича, котрий обвинувачується за ч. 4, ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 182, ч. 4 ст. 27 ч. 2 ст. 361-2, ч. 4 ст. 27 ч. 2 ст. 361 КК. Справу досі не можуть ані закрити, ані затвердити вирок.

Тако невідома долі пов’язаного провадження №12019100010007065 від 21 серпня 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 182 КК, яке знаходилося в Нацполіції.

Редакція 368.media закликає Офіс генпрокурора довести справу Петрова до кінця.