Экспертно

Санкції лише на 10% вплинули на закупівлю Росією західних компонентів для зброї,

росія

Група американських та українських дослідників презентували звіт, який демонструє масштаби обходу Росією західних санкцій щодо зброї та її компонентів.

Відповідно до спільного дослідження Київського інституту економіки та Міжнародної санкційної групи Єрмака-Макфола, за 10 місяців 2023 року російський імпорт військових товарів сягнув майже $9 млрд, що лише на 10% менше, ніж до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, передає Радіо Свобода.

Експерти вказують, що майже половина імпорту Росії за указаний період складалася з товарів, вироблених західними компаніями. Росія наростила свої потужності з виробництва дронів та літаків.

"Аналіз показує, що хоча експортний контроль певним чином вплинув на торгові потоки, Росія продовжує імпортувати великі обсяги товарів, необхідних для військового виробництва", – йдеться у дослідженні. Більшість товарів потрапляють до РФ через треті країни, в основному Китай, Туреччину та Об’єднані Арабські Емірати.

За даними звіту, західні санкції торкнулися майже 2800 компонентів, які були знайдені в уламках російських ракет, безпілотників та техніки на полі бою в Україні. Згідно з інформацією Національного агентства із запобігання корупції, 72% виявлених компонентів російської зброї виготовлені США, 6% – Швейцарією, 5% – Японією, 4% – Китаєм, від 1 до 3% – Німеччиною, Нідерландами, Великою Британією, Тайванем тощо.

Автор: Юлiя Недашківська