Экспертно

«Нам потрібні нові й більші гроші для України» – генсекретар НАТО

Голова Альянсу зазначив, що не варто очікувати остаточного рішення щодо цієї пропозиції «сьогодні-завтра»

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ прокоментував повідомлення про пропозицію створити п’ятирічний фонд для України в розмірі 100 мільярдів доларів. Про це він згадав, спілкуючись із журналістами під час прибуття на дводенне засідання міністрів закордонних справ країн-членів НАТО, які зʼїхались до Брюсселя.

Очільник НАТО не підтвердив точну суму, водночас назвав метою саміту в липні ухвалити рішення щодо фінансування.

За словами Столтенберґа, на засіданні 3 квітня міністри обговорять, як НАТО може взяти на себе більше відповідальності за координацію військового обладнання та навчання для України.

«Очевидно, що нам потрібні нові та більші гроші для України – на багато років вперед. Й ідея щодо обговорення рамок і зобовʼязань щодо допомоги полягає у тому, щоб забезпечити більше передбачуваності і більше впевненості на кожен місяць і рік наперед», – сказав він.

Голова Альянсу зазначив, що не варто очікувати остаточного рішення щодо цієї пропозиції «сьогодні-завтра», але сподівається, що країни-члени наблизяться до консенсунсу у цьому питанні ближче до саміту НАТО.

«Причина, чому ми це робимо – це ситуація на полі бою в Україні. Вона серйозна, ми бачимо, як Росія тисне і як вони намагаються виграти цю війну, просто очікуючи, поки ми відступимося», – додав Столтенберґ.

Агентства AFP і Bloomberg із посиланням на осіб, знайомих з обговореннями, повідомили, що генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ запропонував створити п’ятирічний фонд для України в розмірі 100 мільярдів доларів, щоб залучити Альянс до надання зброї Києву.

Форум