Экспертно

Розстріл двох цивільних та спроба зґвалтування. Розслідування про військового РФ в окупованому селі Запорізької області

Російський військовий Батраз Сланов восени 2022 року, ймовірно , розстріляв двох беззбройних цивільних в окупованому селі Новомихайлівка у Запорізькій області – 32-річного Миколу Хомнікова та 40-річного Сергія Голубенка; а після цього спробував зґвалтувати жінку, яка має родинні зв’язки з обома чоловіками. Деталі цього злочину стали відомі телеканалу «Настоящее время», створеного Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з особистих листувань російського генерал-майора, начальника штабу 58-ї загальновійськової армії Збройних сил РФ Сергія Медведєва. Журналісти ідентифікували підозрюваного в убивстві та відновили перебіг подій.

«Нехороший інцидент»

Одна з українських спецслужб передала телеканалу «Настоящее время» доступ до телеграм-месенджера російського генерала Сергія Медведєва. Йому 45 років, він – начальник штабу 58-ї загальновійськової армії Збройних сил Російської Федерації. Його позивний – «Єрмак». У цьому листуванні багато особистого (наприклад, спілкування не тільки з дружиною, а й з двома коханками), а також багато робочого (Медведєв надсилав у відкритому месенджері координати влучань снарядів). Журналісти телеканалу «Настоящее время» встановили справжність цього листування і вирішили частково оприлюднити його як доказ воєнного злочину.

25 листопада 2022 року генерал Сергій Медведєв надіслав голосове повідомлення своєму комісару («замполіту») Віталію Шопазі: «Терміново треба в 03-тє господарство. Там стався нехороший інцидент. Тобі треба терміново розібратися у ньому і доповісти. Я – «Єрмак». Зрозумів мене?» – «Так, зрозумів», – відповідає Шопага.

Наступного дня комісар надіслав генералу Медведєву документ під назвою «Довідка-доповідь про вбивство двох цивільних осіб військовослужбовцями 503 МСП (мотострілковий полк – ред.)».

Описані у цьому документі події відбувалися у невеликому селі Новомихайлівка, що у Бердянському районі Запорізької області. Село було окуповане буквально у перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Згідно з доповіддю Шопаги, 18 листопада 2022 року російський військовий, рядовий і водій Батраз Сланов разом із кількома товаришами по службі поїхали додому до місцевих жителів, яких вони вважали коригувальниками.

«З метою перевірки інформації щодо коригувальників, які здають розташування підрозділів ЗС РФ», – зазначено у документі.

Місцевих вони допитали, проте поїхали ні з чим. Через чотири дні військові випивали. У доповіді навіть написано, що саме пили російські військові – «п’ять літрів домашнього вина». Сланов у стані алкогольного сп’яніння згадав про той допит і вирішив повторити його «з пристрастю».

«Прибувши до місця проживання ймовірних коригувальників, у будинку опинився брат громадянки Осколкової С.В., яка, на їхню думку, була дружиною коригувальника. Запитавши, де співмешканець сестри, брат відповів, що у себе вдома, забравши чоловіка, Сланов Б.В. поїхав до адреси проживання сестри, де він попросив викликати зятя, а коли той вийшов, посадивши його в машину, повіз їх у лісосмугу в районі н.п. Новомихайлівка, де надалі Сланов Б.В. обох застрелив пострілом у голову за відмову зізнаватись», – описано у доповіді.

Із «довідки-доповіді» журналісти телеканалу «Настоящее время» дізналися, що на розстрілі двох цивільних підозрюваний у вбивстві не зупинився. Повернувшись до села, він забрав жінку, яка була дружиною одного вбитого та сестрою іншого.

«У процесі поїздки двоє чоловіків, одягнених у військову форму, розмовляли з нею і вимагали від неї зізнання, що вона – інформаторка і вони зливали інформацію про місцезнаходження військ ЗС РФ. Надалі водій автомобіля звернув з дороги, зупинився, оголив свої статеві органи і сказав: «Смокчи». Вона відмовилася, а водій майже відразу заснув за кермом. Після цього вона втекла з автомобіля», – йдеться у «довідці-доповіді».

«Звичайні сільські мужики»

Більше деталей про це вбивство телеканалу «Настоящее время» розповіла Людмила Веремій, заступниця голови Чернігівської селищної ради, куди і входить це село. Жінка виїхала з окупації, але підтримує зв’язок із місцевими. За її словами, тіла вбитих знайшли зі зв’’язаними руками у посадці біля села: їх розстріляли в голову.

Тому що росіяни ненавидять нас і все, що з нами пов’язане

Людмила Веремій

«Місцеві розповідали, що між хлопцями і саме цим військовослужбовцем виник конфлікт. Його причина невідома, але там (на окупованих територіях – ред.) конфлікт може виникнути на будь-якому ґрунті. Тому що росіяни ненавидять нас і все, що з нами пов’язане», – зазначає Людмила Веремій. Убитих вона описує як «звичайних сільських мужиків». Коригуванням вогню вони не займалися, каже Веремій.

Про те, що вбиті ніяк не пов’язані з українськими силовиками, розповідає і прокурор Микита Ковалевський. У Запорізькій обласній прокуратурі він керує відділом, який розслідує воєнні злочини. За фактом вбивства Хомнікова та Голубенка у його відділі порушили кримінальну справу. Розслідувати її складно, каже прокурор, оскільки події відбувалися на нині окупованій території, куди неможливо потрапити українським слідчим.

«Слідством встановлено, що військовослужбовець Збройних сил Російської Федерації викрав із власного домогосподарства двох цивільних осіб та із застосуванням автоматичної вогнепальної зброї вбив цих двох мешканців села Новомихайлівка Бердянського району Запорізької області. І залишив убитих у лісосмузі», – описує Микита Ковалевський матеріали цієї кримінальної справи.

Хто такий Батраз Сланов?

Журналісти телеканалу «Настоящее время» з’ясували, що Батраз Володимирович Сланов народився 10 лютого 1990 року в селі Чермен Пригородного району у Північній Осетії. Їм вдалося отримати доступ до бази оперативного обліку російського Міністерства внутрішніх справ, де зібрана інформація про судимості росіян. Джерело, яке має доступ до цієї бази, побажало залишитися анонімним з міркувань безпеки. У цій базі журналісти виявили, що Батраз Сланов був багато разів засуджений. На ньому дві крадіжки та кілька ДТП у стані алкогольного сп’яніння – із постраждалими. Серед вироків – реальні терміни. Останній вирок був винесений за два дні до повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Йому присудили рік колонії суворого режиму з позбавленням водійських прав на чотири роки. Проте вже через кілька місяців після цього вироку Батраз Сланов опиняється у лавах російської армії. І, незважаючи на численні вироки за водіння у стані алкогольного сп’яніння та ДТП, його взяли водієм. Служив Батраз Сланов у підрозділі «Шторм», куди беруть ув’язнених та порушників (військового) наказу.

І остання згадка про Сланова у базі оперативного обліку російського МВД – «за вбивство двох цивільних затриманий військовим слідством, заарештований 16.01.2023 за пунктом А частини 2 статті 105 Кримінального кодексу Російської Федерації» – йдеться про «вбивство двох або більше осіб».

Вбивства російськими військовими цивільних на окупованих територіях – явище поширене, стверджує заступниця голови Чернігівської селищної ради Людмила Веремій: «Нам відомі кілька випадків. Наприклад, одного з мешканців тієї ж Новомихайлівки розстріляли під час руху по селу, мотивувавши це тим, що він пересувався під час комендантської години. Відомо ще про загибель двох жителів нашої громади, яких забирали в полон у підвали, а потім нібито відпустили, але вранці їхні тіла знайшли у полі. Вони також були з простріленими головами».

Я думаю, що після деокупації нам буде ще більше відомо про такі випадки

Людмила Веремій

«Насправді я думаю, що після деокупації нам буде ще більше відомо про такі випадки», – підсумовує Людмила Веремій.

За два роки окупації у прокуратурі Запорізької області зафіксували 45 випадків убивств цивільних, каже прокурор Микита Ковалевський. «Це все кваліфікується як порушення законів та звичаїв ведення війни. Але в класичному розумінні – це все одно умисне вбивство. Але за особливих умов. У цій цифрі «45» є не лише розстріли з різних видів зброї. Наприклад, є факти переїзду важкою технікою автомобілів цивільних осіб», – розповідає прокурор.

Як всі ці вбивства пояснює генерал Сергій Медведєв, журналісти телеканалу «Настоящее время» спробували запитати в нього самого. Вони надіслали йому повідомлення на мобільний телефон. А щоб переконатися, що він отримав запитання, написали також його дружині та комісару Шопазі. Відповів лише останній, коротко: «Ви помилилися». А коли ми перекинули йому фрагмент розмови аудіоповідомленнями між ним та генералом Медведєвим, Шопага видалився із вотсапу.

За участю розслідувального проєкту «Система».

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п’яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

Форум