Экспертно

Після переговорів з Польщею ситуація на кордоні не змінилася: заблоковані три пункти пропуску – ДПСУ

Польський протест перед пунктом пропуску «Ягодин-Дорогуськ», 25 листопада 2023 року

Польські фермери продовжують блокувати рух для вантажівок на трьох пунктах пропуску: «Рава-Руська», «Ягодин» та «Угринів», розповів 10 квітня речник Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Андрій Демченко на брифінгу щодо ситуації на кордоні з Польщею.

«Черга сукупна станом на ранок на цих трьох напрямках приблизно 450 вантажівок», – сказав речник ДПСУ.

Водночас він зауважив, що автобуси та легкові автомобілі можуть безперешкодно перетинати кордон на цих пунктах пропуску.

Демченко зауважив, що від початку протестів були заблоковані шість пунктів пропуску, три з яких пізніше були розблоковані. Втім, черга на них залишається через підвищений попит на цих напрямках. Зокрема, на пункті пропуск «Краківець» очікує 800 вантажних засобів, близько 600 – на «Шегині».

Речник ДПСУ додав, що після урядових переговорів України та Польщі,

ситуація по кількісним показникам перетину кордону не змінювалася.

28 березня у Варшаві в канцелярії премʼєра відбулися польсько-українські міжурядові консультації за участі української делегації на чолі з українським премʼєром Денисом Шмигалем.

Раніше у Міністерстві аграрної політики та продовольства України розповіли про підсумки шестигодинної зустрічі у тристоронньому форматі «Україна-Польща-Євросоюз» щодо розблокування польсько-українського кордону. Міністр агрополітики України Микола Сольський повідомив, що попередньо обговорили варіанти вирішення, які згодом озвучать.

9 лютого у Польщі розпочався страйк фермерів, оголошений профспілкою «Солідарність». Вони блокували всі пункти пропуску, а також дороги й автомагістралі в окремих воєводствах.

Крім заборони імпорту сільськогосподарської продукції з України, польські мітингарі виступають проти європейської аграрної політики, зокрема, проти впровадження «зеленого ладу» – йдеться про низку екологічних і кліматичних вимог. Також серед вимог – підтримка тваринництва.

20 березня польські протестувальники вийшли на загальнонаціональний страйк. Акції аграріїв відбувалися у майже 600 місцях і в них брали участь приблизно 70 тисяч людей.

Форум