Экспертно

Норвегія виділила $190 мільйонів на виробництво боєприпасів, частину з них передадуть Україні

норвегія

Уряд Норвегії виділив 2 млрд норвезьких крон (понад $190 млн) на збільшення виробничих потужностей оборонної промисловості країни, головним чином для виробництва артилерійських боєприпасів, зокрема для потреб України.

Про це йдеться в повідомленні уряду Норвегії, передає Укрінформ

"Війна в Україні призвела до різкого зростання попиту на боєприпаси. Уряд збільшить фінансову підтримку норвезької оборонної промисловості з метою нарощування виробництва боєприпасів. 1 млрд норвезьких крон буде виділено на конкретні проєкти на заводі Nammo і ще 1 млрд норвезьких крон буде надано на інші проєкти в рамках норвезької оборонної промисловості", – зазначив прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре.

Зауважується, що раніше уряд вже виділив близько 1 млрд крон на збільшення виробничих потужностей Норвегії шляхом співфінансування так званих проєктів ASAP. Загальна сума підтримки виробництва становить 3 млрд норвезьких крон.

"Посилення потенціалу оборонної промисловості є важливим як для України, так і для нашої власної безпеки. Зараз ми робимо внесок у значне збільшення виробничих потужностей на заводі Nammo для задоволення потреб Норвегії, союзників і України", – сказав міністр оборони Норвегії Бйорн Арілд Грам.

Також вказується на те, що впродовж останнього року норвезький уряд уклав кілька значних контрактів із виробником боєприпасів Nammo, в тому числі найбільший контракт в історії компанії. Норвегія також бере участь у проєкті з виробництва боєприпасів для країн Північної Європи.

На початку року повідомлялося, що уряд Норвегії дозволив виробникам продавати зброю та оборонну продукцію Україні напряму.

Автор: Галина Ялівець