Экспертно

Борг держави з компенсації ставок за пільговими кредитами для бізнесу зріс до 7 мільярдів

Держава заборгувала банкам за пільгові кредити

Через брак коштів у держбюджеті держава близько п’яти місяців не виплачує банкам компенсації процентів за держпрограмою "Доступні кредити 5-7-9%".

На початку року цей борг досягнув 7 мільярдів гривень, пише українська редакція Forbes.

Припинення виплат на умовах анонімності підтвердили четверо банкірів та один урядовець.

Сума боргу – 7 млрд грн на початок року, уточнила директорка Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова.

Наприкінці грудня минулого року голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев оцінював борг держави перед банками з компенсації відсотків за програмою пільгового кредитування для бізнесу "Доступні кредити 5-7-9%" у 5 мільярдів гривень.

У січні цей борг, ймовірно, зріс, адже Мінфін проводив лише пріоритетні видатки через затримку з надходженням міжнародної допомоги.

При цьому на 181-й день прострочки (шість місяців) банки могли вимагати покриття цих процентів від підприємців — учасників програми "5-7-9". Тому уряд змінив правила і збільшив цей термін до девʼяти місяців. Також уряд розглядає зміну дизайну програми "5-7-9", зокрема, щоб сфокусувати її на окремих напрямках.

Читайте також: Кабмін продовжив повернення раніше отриманих аграріями кредитів до 31 березня 2025 року

Як повідомлялося, за час дії воєнного стану в Україні у межах програми "Доступні кредити 5-7-9%" банки видали 46 240 кредитів на загальну суму 185,9 млрд₴

Загалом від старту програм у лютому 2020 року бізнес залучив 81 062 кредити на 275,5 млрд₴

Автор: Михайло Орлюк