Экспертно

ДБР завершило розслідування щодо масштабної схеми ухилення від мобілізації на Київщині

ДБР завершило розслідування щодо масштабної схеми ухилення від мобілізації на Київщині

Працівники ДБР завершили розслідування масштабної схеми ухилення від мобілізації, в якій були залучені посадовці військкоматів Києва та області, спільники з інших областей України

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу ДБР.

Після ознайомлення сторонами захисту з матеріалами розслідування справа буде передана до суду.

Нагадаймо, ДБР спільно з СБУ викрило цю схему наприкінці 2023 року.

Організував оборудку колишній начальник Київського обласного військового комісаріату, який вийшов на пенсію, проте зберіг необхідні зв’язки. Під його контролем інші учасники злочинної організації вносили завідомо недостовірні дані до довідок ВЛК та військово-облікових документів про зняття чоловіків з обліку через непридатність до військової служби за станом здоров’я.

Також учасники угруповання надавали "клієнтам" поради та вказівки щодо місць та способу перетину держкордону України.

Вартість "послуги" складала від 6 до 10 тисяч доларів США з однієї особи в залежності від стартового пакета документів. ДБР повідомило про підозру у вчиненні 11 епізодів видачі підробних документів.

У ході слідства з’ясувалось, що ексначальник Київського обласного військового комісаріату долучив до оборудок свого сина та колишню дружину, які нещодавно отримали підозри.

Іншим учасникам схеми – начальнику третього відділу Бучанського РТЦК та СП, голові ВЛК Макарівського району, експрацівнику Київського обласного військкомату було раніше повідомлено про підозри.

Нагадаймо, що в Україні проживає теоретично понад 11 млн чоловіків, які підлягають мобілізації.